Εμφανιζόμενη ανάρτηση

majuni

Το majuni είναι ένα προβιοτικό ποτό 100% βιολογικό που προέρχεται απο τη ζύμωση βοτάνων με μέλι, sango coral και προβιοτική καλλιέργεια Ε...

Αφάρμακος μελισσοκομική εκμετάλλευση

Ήβης 1, Αμπελάκια Σαλαμίνας TK 18902
Τηλ\fax: 2104671450-1 Κιν: 6986610223, 6979894070
e-mail: aiasbee@gmail.com

Εισηγητής: Ανδρέας Ε. Παππάς (Πρόεδρος ΔΣ «Ο Αίας»)
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 
5ου Φεστιβάλ Ελληνικού μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και 
5ου Συνεδρίου για το Μέλι & τα προϊόντα του 
υπό την αιγίδα του ΥΑΑΤ από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2013.


Αφάρμακος μελισσοκομική εκμετάλλευση
και προϊόντα αυτής 
(με τον εξοπλισμό και την μεθοδολογία ΑΝΠΑ)

Κυρίες & κύριοι,
Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής εδώ της άκρως επωφελούς εκδήλωσης ,και να τους ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου έκαναν να συνεισφέρω το κατά δύναμη, από τις γνώσεις και εμπειρίες μου στην μελισσοκομία. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και όλους τους παρευρισκόμενους ακροατές, που διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, είτε επαγγελματικά ως μελισσοκόμοι ή υποψήφιοι μελισσοκόμοι, είτε κάποιοι από εσάς, ως ευαίσθητοι και υπεύθυνοι καταναλωτές προϊόντων κυψέλης, κάνοντας την έξυπνη επιλογή να έρθετε σήμερα εδώ διότι όποιος γνωρίζει κερδίζει. Δεδομένου ότι τα 8/10 των ασθενειών που μας βασανίζουν σήμερα οφείλονται στην κακή διατροφή μας από απόψεως ποιότητας και σύνθεσης της τροφής. Ο David Wolfe (2009), πολύ γνωστός ειδικός σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ, κατέταξε ως τέταρτα τα προϊόντα της μέλισσας σε μια λίστα από τα δέκα καλυτέρα υπερτρόφιμα στο βιβλίο του από την λίστα των 100 υπερτροφίμων που μνημονεύουν στα βιβλία τους οι Van straten και Griggs (2006) με την επιπλέον διαφορά ότι τα περισσότερα υπερτρόφιμα πρέπει να τρώγονται φρέσκα κατά προτίμηση ή κατεψυγμένα ως δεύτερη καλύτερη επιλογή ή αποξηραμένα ή σε μορφή σκόνης ή ταμπλέτας, ενώ τα μελισσοκομικά προϊόντα εκτός των ποικίλων μορφών διατηρήσεως τους ή διαθέσεως τους στην κατανάλωση, έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνονται στην φυσική τους μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα πράγμα που τα καθιστά μια θαυμάσια υγιεινή διατροφή με μακροχρόνια ωφέλιμη δράση ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας στην ζωή μας.
Εισερχόμενος στο θέμα της ομιλίας μου θα ήθελα να σας πω, πώς ένα τέτοιο θέμα είναι αδύνατο να αναδειχθεί μέσα στον ελάχιστο χρόνο και τα μέσα που έχω στην διάθεση μου σήμερα. Γι’αυτό υπάρχει ένας χώρος στο περίπτερο 12 όπου βρίσκεται ένα μέρος του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού που θα μου επιτρέψει να σας μεταδώσω πολύ εύκολα και απλά τις βασικές αρχές που διέπουν την μεθοδολογία που εξασφαλίζει υγιή μελίσσια χωρίς ενφάρμακες θεραπείες και μεγαλύτερη συλλογή προϊόντων κυψέλης απαλλαγμένων ενφάρμακου μελισσοθεραπείας και ασυστόλου τροφοδοσίας. Σε όσους επιθυμούν να έχουν μία πληρέστερη ενημέρωση και επιβεβαίωση των ισχυρισμών μου, μπορούν να με επισκεφτούν στην σημερινή διακοπή ή αύριο από της 9ης πρωινής έως της 10ης πρωινής.
Επειδή το ακροατήριο είναι ποικίλης γνώσης & ενδιαφερόντων, επέλεξα να κάνω μία γενική συνοπτική ενημέρωση και μετά εδώ με ερωτήσεις σας ή στον χώρο του 12ου stand, να μπω σε λεπτομερείς επεξηγήσεις των κενών. 


Τι είναι μελισσοκομία?
Είναι μία εργασία που πρέπει να ξεκινήσεις με μεγάλο μεν κεφάλαιο γνώσεων, αλλά με πολύ μικρό, συγκρινόμενο με οποιαδήποτε άλλη επένδυση, οικονομικό κεφάλαιο έναρξης. Εννοώ αξία μελισσοσμηνών και αρχικού εξοπλισμού, ειδικά για τα μέλη του συνεταιρισμού «Ο Αίας» που ο βασικός μελισσοκομικός εξοπλισμός, όπως βαριά μηχανήματα κλπ παρέχεται δωρεάν η χρήση τους.
Είναι η μοναδική επιχείρηση που δεν είναι απόλυτα απαραίτητη δική σου γη και η μόνη που εάν διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς σίγουρα να πολλαπλασιάζεις κάθε χρόνο το ζωικό σου κεφάλαιο κατά γεωμετρική πρόοδο. 
Είναι η μοναδική επιχείρηση που δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να καταστραφείς επιχειρησιακά, όσες αναποδιές και αν σου τύχουν και να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή με ότι σου απέμεινε ειδικά ως μέλος ΟΚΕ.
Είναι το ευγενέστερο και πολλές φορές κερδοφόρο χόμπι, πού κατά τον μεγάλο βασιλοτρόφο, μελισσοκόμο και φιλόσοφο Βάγκλερ, είναι η ποίηση των αγροτικών επαγγελμάτων και όπως την εξασκούμε εμείς είναι η ποίηση της ποίησης των αγροτικών επαγγελμάτων, αφού σου επιτρέπει να αξιοποιήσεις στον ελεύθερο χρόνο σου και όλες τις δεξιότητες σου από την παιδική ηλικία, έως την αποδημία σου στον κόσμο των πνευμάτων. 
Τέλος, είναι η μόνη επιχείρηση που μπορείς να απολαύσεις και να θαυμάσεις, το δημιουργικό σου έργο μέσα στην φύση, ώστε να εκτιμήσεις το αέναο θαυμαστό έργο του θεού ως παγκόσμιου νόμου της απόλυτης κοσμικής τελειότητας και αρμονίας, υπηρετώντας, ένα από τα τελειότερα  δημιουργήματα του, που συντελεί τα μέγιστα στην διαιώνιση της χλωρίδας, εμμέσως της πανίδας και της βελτίωσης του περιβάλλοντος, την μέλισσα. Εξού και το  «μελισσοκόμος».
Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό και παραδεκτό, ότι χωρίς τις μέλισσες, η παραγωγή φρούτων θα μειωθεί έως και 70% λόγω ελλειπούς επικονίασης και πάνω από το 1/3 της διατροφικής μας αλυσίδας, θα εξαφανιστεί. Γι’αυτό, εδώ και δυόμιση δεκαετίες, εγώ και οι μαθητές -συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε για ένα νέο μοντέλο μελισσοκομικής εκμετάλλευσης χωρίς ενφάρμακο μελισσοθεραπεία με ειδικό εξοπλισμό και μεθοδολογία, που μας εξασφαλίζουν, καθαρά μελισσοκομικά προϊόντα μιας και το μυστικό της ευεξίας, της καλής υγείας, της ομορφιάς, της αντιγήρανσης και της μακροζωίας, βρίσκεται στα υψηλής ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα και παράγωγα αυτών.                                          Οι επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν καθημερινά τις πολλαπλές ευεργετικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Εξού και το γεγονός, ότι τις τελευταίες δεκαετίες, πολλά κράτη, εφαρμόζουν παγίως και επισήμως πλέον, την μελισσοθεραπεία ως την μοναδική ή κυρίαρχη παροχή ιατροφαρμακευτικής κρατικής αρωγής, προς τους πολίτες τους. Ειδικότερα, το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί, η πρόπολη, το δηλητήριο, η μελισσοκομική ακτινοβολία, δηλαδή η βιοενέργεια, η ζωή στην εξοχή και η ικανοποίηση που νοιώθουν οι μελισσοκόμοι όταν δημιουργούν μελίσσια, χαρίζουν την μακροβιότητα των υπεραιωνόβιων  μελισσοκόμων σε όλο τον κόσμο. 
Με τις πρακτικές εφαρμογές της αφαρμάκου αειφορικής μελισσοκομικής εκμετάλλευσης που εφαρμόζουμε, εκτός από την συλλογή υψηλής ποιότητας προϊόντων κυψέλης με την Αρχή της επικράτησης, αναβαθμίζουμε από χρονιά σε χρονιά το επίπεδο ανθεκτικότητας των μελισσών μας, μιας και αναπληρώνουμε τις απώλειες μας ή αυξάνουμε το ζωικό μας κεφάλαιο από μελίσσια που έφτασαν στο επίπεδο του αυτοκαθαρισμού και ως εκ τούτου της ανθεκτικότητας τους στις παντοειδείς περιβαλλοντολογικές μολύνσεις και μελισσοκομικές επιμολύνσεις, λόγω της υψηλής μελισσοπυκνότητας. Τα κεραμικά και οι ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο ειδικά στην αντιοξείδωση.
Την μελισσοκομία μπορούμε να την διαχωρίσουμε στην παραδοσιακή, στην σύγχρονη ή συμβατική και στην αειφορική (αεί – παράγω), αυτή που εξασκούμε εμείς. Η συμβατική ή ιστορική είναι αυτή που διαβάζουμε στα μελισσοκομικά περιοδικά, συγγράμματα και στο διαδίκτυο που μας μιλάνε για παντοειδείς τροφοδοσίες, αγνώστου προελεύσεως, συστάσεως και αποτελέσματος. Μας διαφημίζουν ενφάρμακες θεραπείες ή μελισσοκομικούς χειρισμούς παρελθόντων χρόνων ή αιώνων, διαφορετικής χλωρίδας, κλίματος και εργατικού κόστους. Μεθοδεύσεις που δήθεν θα εθίσουν τα μελίσσια μας, να παραβούν τους φυσικούς νόμους της δημιουργίας τους, της φυσικής διαβιώσεως τους και του ΘΕΟΘΕΝ έργου τους, ώστε να μπορέσουμε να απομυζήσουμε από αυτά, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, που σε τελική ανάλυση θα το κατασπαταλήσουμε σε φάρμακα και τροφοδοσίες, εξού και το «μελισσοτρόφος». 
Εμείς επιλέξαμε την συγκριτική - προσθετική - αφάρμακο – αειφορική μελισσοκομική εκμετάλλευση σε συνδυασμό με την Αρχή της Επικράτησης, που είναι περισσότερο εύκολη, με μικρότερο εργατοκόστος και ως εκ τούτου περισσότερο ανταγωνιστική στις σημερινές συγκυρίες. 
Γι’ αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης πώς ενεργούμε?  
1ον Μελετάμε τις μεθόδους εκμετάλλευσης των ανά τον κόσμο επιτυχημένων μελισσοκόμων για να πάρουμε από αυτές ότι ταιριάζει σε μας λόγω γνώσεων, ηλικίας, χλωρίδας, κλίματος περιβάλλοντος, γενικότερης οργάνωσης μας κλπ και που ταυτόχρονα είναι σύμφωνες με την βιολογία της μέλισσας και τους φυσικούς νόμους. Προσθέτουμε αυτές τις επιλογές μας και συγκροτούμε μια νέα δική μας μέθοδο που είναι σύμφωνη με ότι χρειάζεται ένα μελίσσι για να επιζεί, να ανδρώνεται και να πολλαπλασιάζεται, χωρίς χημειοθεραπείες και αγνώστου προελεύσεως και συστάσεως μελισσοτροφές. 
2ον Παρέχουμε στο μελίσσι μία κυψέλη ΑΝΠΑ που του επιτρέπει να επιτελεί με τον καλύτερο τρόπο τον προορισμό του και σε εμάς να έχουμε την δυνατότητα συγκρότησης ενός πολυδύναμου μελισσιού όσο δυνατό επιθυμούμε στον τόπο και χρόνο της μελιτοσυλλογής, χωρίς να παραβιάζουμε την βιολογία του. Ενός μελισσιού – συλλεκτικού συγκροτήματος – που θα μας εξασφαλίσει προϊόντα απόλυτα καθαρά από μελισσοφάρμακα και μελισσοτροφές. Γνωστής κάθε φορά και επιθυμητής χλωρίδας (βλ. σχήμα 1α, 1β, 1γ). Προϊόντα που είναι από τα πλέον ζητούμενα στο παρόν και προπαντός θα είναι στο μέλλον. Γεγονός που ευτυχώς για την μελισσοκομία μας, το έχουν αντιληφθεί και ασπασθεί οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα νέοι, που κατά το πλείστον είναι και κάποιας γενικής ή ειδικής μορφώσεως.


Σχήμα 1α


Σχήμα 1β


Σχήμα 1γ

Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι ανάλογα με τις ανθικές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χρονιάς, αλλάζουμε το μέγεθος του μελιτοθαλάμου ή του εμβρυοθαλάμου ή προσθέτουμε μέσα σε αυτόν περισσότερες συνεργαζόμενες  βασίλισσες όπως θα σας επιδειχθεί στο περίπτερο 12. Οι κυψέλες ΑΝΠΑ έχουν αυτή την δυνατότητα (βλ. σχήμα 2α, 2β, 2γ, 2δ).


Σχήμα 2α


Σχήμα 2β

Παρατήρηση: Όταν στην κυψέλη υπάρχουν δυο συνεργαζόμενες βασίλισσες τότε το ένα μελίσσι δουλεύει από την μπροστινή πόρτα και τρύπα και το άλλο από την πίσω πόρτα και τρύπα. Όταν έχουμε τρία συνεργαζόμενα μελίσσια συνήθως το μεσαίο δουλεύει από την πίσω πόρτα (βλ σχήμα 2δ). Όταν έχουμε τέσσερα συνεργαζόμενα μελίσσια δουλεύουν τα δυο ακριανά από τις πόρτες δεξιά και αριστερά και τα δυο μεσαία από τις τρύπες, ένα από μπροστά και ένα από πίσω. Επειδή όμως οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα στην κυψέλη αυτή η μέθοδος, των διαφορετικών εισόδων δεν είναι απαραίτητη πάντοτε. 
Όταν ξεκινήσαμε εμείς πριν από 25 και πλέον χρόνια αυτή μας την προσπάθεια με έρευνες, ομιλίες, επιδείξεις εξοπλισμού και πρακτικών μεθόδων εκμετάλλευσης, μας θεωρούσαν γραφικούς και αιθεροβάμονες που δεν χρησιμοποιούσαμε φάρμακα αλλά αξιοποιούσαμε κάθε γνώση σύμφωνη με τους φυσικούς νόμους της κοσμικής αρμονίας και τελειότητας αρχίζοντας από τις Ορφικές γνώσεις (11.300 πΧ) έως σήμερα, συνεργαζόμενοι με τα μελίσσια μας χωρίς καμία προσπάθεια να τα καθυποτάξουμε (μελισσοκόμοι και όχι μελισσοτρόφοι), αλλά να τα βελτιώσουμε γενετικά με την μέθοδο της Αρχής της Επικράτησης που εφαρμόζεται αυτόματα από την φύση και εφαρμόζουν οι πρόγονοι μας προ χιλιάδων ετών. Τώρα όπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις υποδείξεις για αφάρμακες μεθόδους απαλλαγής από Βαρρόα, νοζεμίαση, σηψιγονίες κλπ. Ασθένειες που αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος για την θεραπεία τους. Στο τελευταίο τεύχος της Μελισσοκομικής επιθεώρησης, ο βιολόγος Νίκος Παππάς έχει ένα ωραίο σχετικό άρθρο για όσους δεν το διάβασαν (τεύχος Νοέμβριου – Δεκεμβρίου 2013).
Θυμάμαι προ δεκαετίας περίπου, όταν ψηφίστηκε από τα χρήματα του κανονισμού για την μελισσοκομία, ένα σεβαστό ποσό να πάει για φάρμακα, έγραψε ένα άρθρο ή επιστολή, δεν ενθυμούμαι καλώς λόγω των πολλών ετών, ο γνωστός σε όλους μας καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, στο οποίο ισχυριζόταν πως αυτά τα χρήματα θα τρωγόντουσαν (εννοούσε θα κατασπαταλιόντουσαν) χωρίς αποτέλεσμα (οι ισχυρισμοί του επαληθεύτηκαν), ενώ θα μπορούσαν οι επιστήμονες να απαλλάξουν την μελισσοκομία από τις ασθένειες της, μόνο με δέκα, αν θυμάμαι καλά, εκατομμύρια. Και όμως από την άτυχη έκφραση “θα φαγωθούν” αντί “θα σπαταληθούν”, τον απειλούσαν με μηνύσεις, έπεσαν τότε να τον φάνε. Θυμάμαι πως ήμουν ο μοναδικός που έγραψα ένα τεκμηριωμένο άρθρο υπερασπίσεως του και από τότε με είχαν στην μπούκα του κανονιού κάποιοι κύριοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας έως ότου συνταξιοδοτήθηκαν. Ο συνταξιούχος καθηγητής Βασίλης Λιάκος τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν πως σε 10 χρόνια δεν θα μας απασχολεί σοβαρά η βαρρόα και ο άλλος καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης εδώ και μία 15ετία συνιστά να είναι πέρα για πέρα ανοικτή η είσοδος των μελισσιών χειμώνα-καλοκαίρι προς αποφυγή της νοζεμίασης λόγω καλού αερισμού της κυψέλης και της διαφυγής της υγρασίας της. Οι καθηγητές Νίκος Εμμανουήλ, Ανδρέας Θρασυβούλου, Μιχάλης Υφαντίδης και όλοι σχεδόν οι επιστήμονες του κλάδου, οι παλαιότεροι και οι νέα γενιά, έχουν προσφέρει ο καθένας από την δική του σκοπιά στον αγώνα κατά της ασύστολης ενφάρμακου μελισσοθεραπείας και ασυστόλου, αγνώστου προελεύσεως και συστάσεως και θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος μελισσοτροφοδοσίας. 
Όπως προείπα η αφάρμακος μελισσοκομική εκμετάλλευση με σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό και επιτυχείς χειρισμούς όπως την συνιστούμε είναι πιο απλή, πιο εύκολη, λιγότερο χρονοβόρα, άρα πιο ανταγωνιστική από την συμβατική και μπορεί να την ασκήσει ο καθένας παλαιός μελισσοκόμος με μικρές τροποποιήσεις - βελτιώσεις του υπάρχοντος εξοπλισμού του (βλ. σχήμα 5) ή ο νεοεισερχόμενος εάν κατασκευάσει απ’ αρχής κυψέλες και βοηθητικό εξοπλισμό, βελτιωμένης μορφής με μηδαμινό επί πλέον κόστος, το οποίο κερδίζει στο πολλαπλάσιο από τον υποπολλαπλάσιο χρόνο απασχολήσεώς του, που του επιτρέπει να εξυπηρετήσει και να εκμεταλλευτεί περισσότερα μελίσσια και από την μεγαλύτερη συλλογή προϊόντων και από την υψηλότερη τιμή διαθέσεώς των, λόγω καλύτερης ποιότητας (βλ. σχήμα 2α, 2β, 2γ, 2δ).


Σχήμα 2γ. Βαθειά κυψέλη δυο συνεργαζομένων βασιλισσών με κοινό μελιτοθάλαμο. Βάθος εμβρυοθαλάμου 37 εκ και μελιτοθαλάμου 15 εκ.
Σχήμα 2δ. βαθειά κυψέλη τριών συνεργαζομένων βασιλισσών με κοινό μελιτοθάλαμο. Βάθος εμβρυοθαλάμου 50 εκ και μελιτοθαλάμου 20 εκ.

Εμείς τί κάνουμε?
1ον  Χρησιμοποιούμε διάτρητες βάσεις αυτοκαθαρισμού. Ο Τριβιζάς και άλλοι παλαιότεροι, συνιστούσαν τέτοιες βάσεις προ ενός αιώνος. Ο καθηγητής Μιχάλης Υφαντίδης εδώ και κάποιες δεκαετίες μιλάει στο τότε εκδοθέν βιβλίο του για μερικές βάσεις που χρησιμοποιούσαν άλλες χώρες για πρόληψη ή θεραπεία μελισσοασθενειών. Στο συνέδριο της Καλαμπάκας παρουσίασε τον θερμοθάλαμο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο απαλλαγής από την Βαρρόα. Θεωρούμε βασική υποχρέωση την ύπαρξη θερμοθαλάμου στον μελισσοκομικό εξοπλισμό όσων επιθυμούν την ίαση των μελισσιών τους με αφάρμακες μεθόδους εάν δεν κάνουν χρήση των δυο βασικών πυλώνων, της Αρχής της Επικράτησης με θετικό αποτέλεσμα την γενετική βελτίωση και της αντιοξείδωσης με την εφαρμογή ΕΜ και κεραμικών.  Ο καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης, προ πολλών ετών μου είχε δωρίσει μια πειραματική βάση που είχε κατασκευάσει με τους συνεργάτες του - νομίζω με τον Δημήτρη Λαζαράκη – η οποία πέραν του κύριου σκοπού εξυπηρέτησης των πειραμάτων του, ήταν ταυτόχρονα και βάση αυτοκαθαρισμού  και διαφυγής υγρασίας, που σημαίνει αποφυγή ή ελάττωση νοζεμίασης και Βαρρόα. Αλλά χρηματοδότηση για συνέχιση της έρευνας μηδέν και ως γνωστόν άνευ χρημάτων ουδέν εστί γενέσθαι. 
2ον   Προβαίνουμε την άνοιξη σε έντονη βασιλοτροφία κόβοντας το κάθε μητρικό μελίσσι σε πολλές παραφυάδες. Κάθε μία ή δύο εβδομάδες, αφαιρώντας ένα πλαίσιο με γόνο και ΒΚ αντικατάστασης σκεπασμένο με τις μέλισσες του. Αυτό το πλαίσιο το πλαισιώνουμε με πλαίσια γόνου-γύρης-τροφών και μελισσών και δημιουργούμε δυνατές παραφυάδες. Κάθε νέα παραφυάδα αυτοθεραπεύεται από βαρρόα και όχι μόνο και αφαιρεί ένα υπολογίσιμο αριθμό ακάρεων από τα μελίσσια τροφοδότες. Συνεπώς με την μέθοδο μας αφ’ ενός απαλλασσόμεθα από τα ακάρεα των βαρρόα και πραγματοποιούμε αφάρμακο ίαση των μελισσιών μας από πολλές ασθένειες ή αναστέλλουμε αυτές με την χρήση ΕΜ, αφ’ ετέρου κερδίζουμε τον χρόνο ελέγχου για ΒΚ σμηνουργίας και διατηρούμε τα μητρικά μελίσσια στο 90% της δύναμης τους. Με αυτές τις παραφυάδες που έως την εποχή συλλογής έχουν ανδρωθεί, συγκροτούμε τα πολυδύναμα μελίσσια συλλογής (βλ. σχήμα 1α, 1β, 1γ) και μας περισσεύουν νεαρές βασίλισσες για ανανέωση-αντικατάσταση γερασμένων ή ελαττωματικών βασιλισσών.
3ον Με την χρησιμοποίηση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ) και κεραμικών επιτυγχάνουμε αναστολή εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών ή και την θεραπεία τους στα αρχικά στάδια και ειδικότερα των μυκητιάσεων, των σηψιγονιών, της ασκοσφαίρωσης και της νοσεμίασης λόγω αντιοξείδωσης
4ον  Χρησιμοποιούμε την μέθοδο επίπασης με άχνη ζάχαρη, όσο και όταν χρειάζεται και την κηφηνοεκτροφή (με ειδικά πλαίσια) για επιπλέον ελάττωση  των ακάρεων βαρρόα.
5ον  Με την δημιουργία των υπερδύναμων συλλεκτικών μονάδων που μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε οι κυψέλες ΑΝΠΑ και ο βοηθητικός εξοπλισμός τους και με την χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία (βλ. μεθόδους συγκρότησης πολυδύναμων συλλεκτικών μελισσιών) επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη συλλογή μελιού γνωστής και επιθυμητής χλωρίδας, απόλυτα καθαρού από μελισσοφάρμακα και μελισσοτροφές. Δεδομένου ότι ο υπερπληθυσμός συλλεκτριών μελισσών είναι ο πρώτος παράγοντας για την αυξημένη παραγωγή, όταν μάλιστα οι συλλέκτριες μέλισσες εργάζονται ΜΟΝΟ δια μέσω των μελιτοθαλάμων με χρήση ΒΔ (βλ. σχήμα 1α, 1β, 1γ).
6ον  Έχουμε την δυνατότητα πολύ εύκολα να κτίσουμε πλαίσια και να συλλέξουμε γύρη σε ψωμί των μελισσών, ειδικότερα από τα μελίσσια που χρησιμοποιούμε ως «μπαλαντέρ».
7ον  Συλλέγουμε γρηγορότερα καθαρή πρόπολη με την γνωστή σας σήτα οροφής, την οποία όμως σκεπάζει το ειδικό καπάκι ΑΝΠΑ πολλαπλής σκοπιμότητας.
8ον  Χρησιμοποιώντας τις κυψέλες ΑΝΠΑ που έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν ευκολότατα σε 2, 3 ή 4 θαλάμους βασιλευόμενους ή ορφανούς, συλλέγουμε ΒΠ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς την χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία των γνωστών από την βιβλιογραφία και πρακτική μεθόδων (βλ. σχήμα 3α, 3β).


Σχήμα 3α

Σχήμα 3β

9ον  Είμαστε οι πρώτοι που φέραμε προ εικοσαετίας από την Ρουμανία συσκευές συλλογής δηλητηρίου. Δυστυχώς δεν υπήρξε δυνατότητα αξιοποιήσεως τους λόγω μελισσοπυκνότητας, μαντριών, εξοχικών κατοικιών, και αγροτικών δρόμων καθώς και αδυναμίας διαθέσεως του συλλεγόμενου δηλητηρίου.
10ον  Αξιοποιούμε το κερί απολεπισμάτων για κηραλοιφές και άλλες μορφές για καλλωπισμό και ηπιοθεραπείες. Σκεφτόμαστε επίσης να τα αξιοποιήσουμε για κρασί και ξύδι. Έχουμε βρει τον κατάλληλο εκπαιδευτή αλλά ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μας ενέκρινε μια τέτοια εκπαίδευση και προγραμματίζουμε να τον προσκαλέσουμε με δική μας δαπάνη, πράγμα που θα κανονίσουμε και για άλλα προγραμματισθέντα προϊόντα καθετοποίησης των προϊόντων κυψέλης με τις ομάδες κοινής εκμετάλλευσης (ΟΚΕ). 
Πιο πάνω ανέφερα συνοπτικά μερικές μεθόδους αποφυγής ή θεραπείας νοζεμίασης και Βαρρόα.  Για  τις υπόλοιπες:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ:  Το μελίσσι, συνήθως αυτοθεραπεύεται όταν γίνει δυνατό, είναι καλοτροφοδοτούμενο, σε ευάερη και ευήλια τοποθεσία. Βοηθάει η μετάγγιση σε απολυμασμένη κυψέλη, η αλλαγή βασίλισσας και η θεραπεία με κεραμικά και ΕΜ (ενεργοί μικροοργανισμοί) που αναστέλλουν την ανάπτυξη της γέννας των μικροοργανισμών και την εξέλιξη της στο στάδιο της ωριμότητας.
ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ:  Ότι ισχύει για την ευρωπαϊκή με υποχρεωτική αλλαγή βασίλισσας.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ: Κάψιμο του μελισσιού. Δεν αξίζει τον κόπο να προβούμε σε θεραπεία και να μας τρώει ο φόβος μήπως μεταδώσουμε την ασθένεια στα υπόλοιπα μελίσσια μας. Εκτός κι αν θέλουμε μόνο για πειραματισμό να δοκιμάσουμε μία ή περισσότερες από τις προτεινόμενες θεραπευτικές μεθόδους και ειδικότερα των μεταγγίσεων και την χρήση ΕΜ και κεραμικών.
ΤΡΑΧΕΙΑΚΗ: Ο βιολόγος Νίκος Παππάς με τον καθηγητή βιολογίας Γιώργο Θεοφιλίδη, τον καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου, την κα Χατζήνα και άλλους συνεργαζόμενους επιστήμονες είχε κάνει προ ετών μία έρευνα σε ποιες μέλισσες μπορεί να παρασιτήσει ευκολότερα η τραχειακή. Δυστυχώς εμείς οι μελισσοκόμοι την περάσαμε στο αχρησιμοποίητο των γνώσεων μας. Εάν το αμφισβητείτε ας βγει ένας συνάδελφος να μας πει ότι την θυμάται. Πάντως υπάρχει δυνατότητα αφαρμάκου θεραπείας.
ΑΜΟΙΒΑΔΩΣΗ: εύκολα αναγνωρίσιμη μιας και τα συμπτώματα της μοιάζουν με αυτά της νοζεμίασης και άλλων παρεμφερών ασθενειών. Συνήθως συμπτώματα της εμφανίζονται τον χειμώνα και την άνοιξη. Εδώ η χρήση ΕΜ και κεραμικών παίζει σπουδαίο ρόλο μέσα στο νερό της υδροδότησης των μελισσών, στην χρησιμοποίηση του για την παρασκευή τροφών, στον ψεκασμό του περιβάλλοντος χώρου του μελισσοκομείου, των κυψελών και των πλαισίων. Υπάρχει μια καταπληκτική, για την περίπτωση, συσκευή που κάνει νέφος τα χρησιμοποιούμενα υγρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους χρήστες νόμιμων υγρών φαρμάκων σε μείγμα με ΕΜ. Εμεις την προμηθευτήκαμε από την anel του Λευτέρη Παντελάκη.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για την συγκρότηση των πολυδύναμων μελισσοκομικών μονάδων για την συλλογή μελιού είναι η πιο σίγουρη αντιμετώπιση της νοζεμίασης, της αμοιβάδωσης, της βαρρόα, της σηψαιμίας, της χρόνιας παράλυσης, των δυο μορφών της μελανής νόσου (για την κληρονομική μελανή νόσο είναι απαραίτητη και η αντικατάσταση της βασίλισσας) και της δυσεντερίας (στην δυσεντερία επιπλέον μετάγγιση σε απολυμασμένη κυψέλη και τροφοδοσία με αραιό σιρόπι).
Όλες οι πιο πάνω ασθένειες όπως και οι προκαλούμενες από διάφορες ιώσεις είναι συνήθως συνυπάρχουσες οφειλόμενες βασικά στην νοζεμίαση και τις ακαριάσεις που δημιουργούν πληγές στο σώμα των μελισσών από όπου εισχωρούν άλλα ακάρεα και ιοί. Η έλλειψη γύρης, οι ακατάλληλες τροφές, από απόψεως σύνθεσης – χρόνου – ποσότητας χορήγησης, η σχέση γόνου – νεαρών – ηλικιωμένων μελισσών είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος υπάρξεως  τους αλλά και η αχίλλειος πτέρνα τους, που ένας έμπειρος μελισσοκόμος ασκών αρχηγική μελισσοκομική εκμετάλλευση μπορεί να τις πολεμήσει.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές οφείλονται και σε υπαιτιότητα του αδαούς μελισσοκόμου και της απληστίας η άγνοιας των εμπόρων μελισσοκομικού εξοπλισμού. Θα σας αναφέρω μόνο δυο περιπτώσεις από τις εκατοντάδες που έχω υπ όψιν μου.
 1.  1. Κερόπανο, το οποίο συμπυκνώνει τους υδρατμούς και διατηρεί το μελίσσι σε μια κατάσταση μόνιμης υγρασίας.
 2.  2. Μια ράμπα για να μπορούν να μπαίνουν στην κυψέλη οι εξαντλημένες από ασθένειες μέλισσες που αδυνατούν να πετάξουν. Εμείς έχουμε συνηθίσει τις μέλισσες μας να εργάζονται από τις τρύπες παρά το γεγονός ότι είναι ανοιχτή η είσοδος της βάσης. Έτσι μπορούν να μπουν στην κυψέλη μόνο οι ακμαίες μέλισσες και όχι οι άρρωστες που μεταφέρουν αρρώστιες και επιμολύνουν ακόμα και υγιή μελίσσια. Αποφεύγουν οι μέλισσες μας να κατεβαίνουν στην βάση της κυψέλης στον μολυσμένο και κρύο αέρα και στους παντοειδείς ιούς που εκτρέφονται από τα απολεπίσματα, ψόφιες μέλισσες και πάσης φύσεως ακαθαρσίες. Οι βαθιές κυψέλες με τα βαθιά ή κοινά πλαίσια συνεισφέρουν και αυτές στην αποφυγή μολύνσεων και στην συντομότερη ίαση των μελισσιών.  
Τελειώνοντας δεν νομίζω ότι οι υπόλοιπες μελισσοασθένειες μας απειλούν ιδιαίτερα. Υπάρχουν και μερικές χρονιές όπως η φετινή που έχουμε πρόβλημα με τους μελισσοεχθρούς όπως τα σερσέγγια ή κιούρκοι, τα μυρμήγκια κλπ.
Η χρήση των ΕΜ και των κεραμικών στο νερό των μελισσών, ο ψεκασμός των πλαισίων με ΕΜ και ο εμπλουτισμός των χρησιμοποιούμενων μελισσοτροφών με ΕΜ σε συνδυασμό με την εξυγίανση του περιβάλλοντος χώρου της τοποθεσίας όπου έχει εγκατασταθεί το μελισσοκομείο μας δια της ψεκάσεως του με ΕΜ, συντελεί τα μέγιστα στην ολιστική υγεία και μακροζωία των μελισσών και στην ταχεία ανάρρωση ή αποφυγή επιμόλυνσης από σηψιγονίες, βαρρόα και νοσεμίαση και στην χειρότερη περίπτωση συντελεί στην αναστολή εκδήλωσης των διαφόρων μελισσοκομικών ασθενειών και ειδικότερα των σηψιγονιών και μυκητιάσεων. Εξάλλου μπορείτε θαυμάσια να κάνετε το δικό σας πείραμα σε κάποια μελίσσια σας όπως άλλωστε κάνετε, νομίζω, κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος ή ειδικός επιστήμονας ή ερευνητής σας προτείνει κάτι καινούργιο. Επίσης για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση έχετε την ευχέρεια για μια προσωπική επικοινωνία μαζί μας.
Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να σας πω πως εμείς οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των μελισσοασθενειών και των εχθρών της μέλισσας με φάρμακα είναι τελεσιδίκως πλέον καταδικασμένη και ότι το μόνο που επιτυγχάνεται με την χρήση τους είναι η μείωση της παραγωγής, η επιβάρυνση με χημικές ουσίες των προϊόντων κυψέλης και το αυξημένο κόστος των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων ώστε να μην είναι πλέον ανταγωνιστικές. Στην σημερινή παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων, που λόγω της υψηλής ταχύτητας που κινείται η επιστήμη και κατ’ επέκταση η έρευνα μας οδηγούν σε μια ατελείωτη περιπέτεια βελτίωσης των μεθόδων που είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε στην εκμετάλλευση των μελισσιών για να είμαστε ανταγωνιστικοί (βλ. χρήση ΕΜ, κεραμικών, ζεόλιθου, αυθεντικής τεχνολογίας κλπ). Εξού και ο 25ετής αγώνας μας για μια νέα μορφή αφαρμάκου αειφορικής εκμετάλλευσης σαν αυτή που ενδεικτικά σας μίλησα με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ΑΝΠΑ που μας εξασφαλίζει το ζητούμενο του παρόντος και προπαντός του μέλλοντος μια και η επιτυχία ή μια νέα ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα σε ποσοστό 98% του ιδρώτα και μόνο το 2% σε τύχη ή έμπνευση. Στην αυριανή μελισσοκομία θα πρέπει να υποκαταστήσουμε το φάρμακο και τον αναχρονιστικό, αντιπαραγωγικό και αντιοικονομικό εξοπλισμό με την γνώση που σημαίνει συνεργάζομαι με την μέλισσα και δεν προσπαθώ να την καθυποτάξω.
Ευχαριστώ που με ακούσατε! Εάν υπάρχει χρόνος δέχομαι τις ερωτήσεις σας. Διαφορετικά στο περίπτερο 12 της έκθεσης σήμερα έως το βράδυ και αύριο από τις 9ης πρωινής έως την 10η πρωινή.   


Ερωτήσεις και απαντήσεις που έγιναν μετά την εισήγηση

Ερώτηση 1
Πως μπορεί ένα παιδί, ένας ηλικιωμένος ή μια λεπτεπίλεπτη γυναίκα να ασκήσει μελισσοκομία και να σηκώνει κυψέλες των 40, 50 ή 60 κιλών?
Απάντηση
Με την παραδοσιακή μελισσοκομία δεν μπορεί. Και ειδικότερα να ασκήσει νομαδική μελισσοκομία. Με τον εξοπλισμό ΑΝΠΑ και τις δικές μας μεθόδους εκμετάλλευσης μπορεί, διότι εργάζεται βασικά με πλαίσια και όχι με γεμάτα πατώματα από μέλισσες ή μέλια.
Πέραν τούτου όλες οι κυψέλες μας φέρουν στα πλάγια συνδετήρες και χειρολαβές και ως εκ τούτου ακόμα και δυο μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι μπορούν να μεταφέρουν ένα πάτωμα όταν χρειαστεί σε ειδικές περιπτώσεις. 

Ερώτηση 2
Εάν μια περιοχή δεν δίνει πολύ νέκταρ ή μελίτωμα γιατί με τον εξοπλισμό ΑΝΠΑ σε συνδυασμό με την μέθοδο σας θα συλλέξουν μέλι?
Απάντηση
Διότι:
1ον Οι συλλέκτριες μέλισσες του «μπαλαντέρ» που θα ενισχύουν το συλλεκτικό συγκρότημα με το νέκταρ ή μελίτωμα που θα συλλέγουν, θα καταναλώνουν μόνο το μέλι της διατροφής τους ενώ το υπόλοιπο θα στοκάρεται διότι δεν θα χρησιμοποιείται για την διατροφή του συλλεκτικού μελισσιού μια και θεωρητικά θα πρέπει να συντηρείται από τις δικές του συλλέκτριες, πράγμα που γίνετε εάν η συλλογή τους είναι επαρκής.
2ον Λόγω της χρήσεως των ΒΔ που παρεμποδίζουν τις μέλισσες να το προωθούν στους εμβρυοθάλαμους.
3ον  Λόγω της συνεργασίας πολλών μελισσών σε ένα συλλεκτικό συγκρότημα (βλ σχετικές μεθόδους μας και σχήματα συγκρότησης πολυδύναμων μονάδων).
4ον Λόγω του ειδικού εξοπλισμού μας που μας επιτρέπει να συλλέγουμε ακόμα και την ελάχιστη εισερχόμενη ποσότητα και μάλιστα σε κηρήθρα εμπορεύσιμη σε καλύτερη τιμή. (βλ. Φώτο 1 και 2)  
Φώτο 1.
Μεγάλος εμβρυοθάλαμος με μικρό μελιτοθάλαμο.  Παρεμβάλλεται ΒΔ και χώρισμα από κόντρα πλακέ.
Φώτο 2.
Το ενδιάμεσο χώρισμα μεταξύ εμβρυοθαλάμου και μελιτοθαλάμου.
Ερώτηση 3
Πως κάθε νέα παραφυάδα αυτοθεραπεύεται από την βαρρόα και με ποιο τρόπο αφαιρει ακάρεα βαρρόα από τα μελίσσια τροφοδότες (μητρικά)?
Απάντηση
1ον Ως γνωστόν, τα ακάρεα βαρρόα πολλαπλασιάζονται μέσα στα σφραγισμένα κελιά του γόνου, στα οποία εισέρχονται πριν σφραγιστούν και εγκλωβίζονται. Όταν εκκολαφτεί ο γόνος και εξέλθουν οι παρασιτισμένες μέλισσες από εκεί τα ακάρεα βαρρόα εισέρχονται ξανά στον ανοιχτό γόνο. Μέχρι όμως να εκκολαφτεί από το ΒΚ η βασίλισσα, πραγματοποιήσει το γαμήλιο ταξίδι της και αρχίσει να γεννά μεσολαβούν περίπου τρεις εβδομάδες που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί η βαρρόα με συνέπεια να απαλλάσσεται το μελίσσι των ακάρεων. Γι΄ αυτό συνιστούμε ασφράγιστο ΒΚ.
Απεναντίας όταν δημιουργούμε παραφυάδες με έτοιμη βασίλισσα δεν γίνετε διακοπή πολλαπλασιασμού των ακάρεων βαρρόα διότι υπάρχει ανοιχτός γόνος. Εδώ έχουμε το «ουδέν καλόν αμιγές κακού» και «ουδέν κακό αμιγές καλού». Δική σας η επιλογή: Γόνος και βαρρόα ή λιγότερος γόνος και λιγότερη βαρρόα.      
Προς αποφυγή αυτού του διλήμματος ή μετριασμού των συνεπειών της μεθόδου μας, έχουμε επινοήσει μια ειδική μέθοδο που μας εξασφαλίζει και άλλα πλεονεκτήματα. Με αυτήν την μέθοδο έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα. Όποτε έχουμε βασιλευόμενες παραφυάδες από βασίλισσες προερχόμενες από ΒΚ προ του χρόνου υπάρξεως νέων βασιλισσών του εμπορίου.
2ον Στο δεύτερο ερώτημα σας, όταν αφαιρούμε σφραγισμένο γόνο ή παρασιτισμένες μέλισσες από βαρρόα (από τις μητρικές κυψέλες), ταυτόχρονα τους αφαιρούμε ακάρεα βαρρόα. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και με την μέθοδο της βεντάλιας.

Ερώτηση 4
Τι κάνουμε με την άχνη ζάχαρη ή την κηφηνοεκτροφή για μείωση – ελάφρυνση των μελισσιών μας από βαρρόα?


Απάντηση
Στα μελισσοκομικά περιοδικά έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς πολλά σχετικά άρθρα που μπορείτε να ανατρέξετε για μελέτη ή να έλθετε στον συνεταιρισμό «Ο ΑΙΑΣ» για πλήρη θεωρητική ή πρακτική ενημέρωση σας ΔΩΡΕΑΝ.

Ερώτηση 5
Γιατί με τα μελίσσια «μπαλαντέρ» κτίζουμε περισσότερα πλαίσια και για περισσότερο χρόνο και πως συλλέγουμε γύρη σε ψωμί των μελισσών?
Απάντηση 
Διότι τα μελίσσια «μπαλαντέρ» τα τροφοδοτούμε σε εποχή έντονης ανθοφορίας, έχουν πολλές οικιακές μέλισσες και ο καιρός είναι ζεστός, προϋποθέσεις απαραίτητες για το κτίσιμο κηρηθρών.
Για να συλλέξουμε γύρη σε ψωμί μελισσών και χτίσιμο κηρηθρών ταυτόχρονα, εάν επιθυμούμε, ενεργούμε ως εξής: Τοποθετούμε στο κέντρο μιας κυψέλης ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και εκατέρωθεν συνεχίζουμε με κτισμένα και άκτιστα εναλλάξ πλαίσια. Την σκεπάζουμε με ΒΔ και τοποθετούμε επάνω του ένα μελίσσι χωρίς την βάση του. Κλείνουμε την είσοδο και την τρύπα του πάνω ορόφου ώστε οι συλλέκτριες μέλισσες να κατεβαίνουν από το ΒΔ στο ισόγειο για εργασία. Επιστρέφοντας οι συλλέκτριες γύρης φορτωμένες, θα αφήσουν τους κόκκους γύρης στο ισόγειο λόγω του εμποδίου του ΒΔ και ένα μέρος μελιού. Μη υπαρχόντων πολλών κτισμένων πλαισίων για εναπόθεση θα ωθηθούν οι μέλισσες να κτίσουν νέες κηρήθρες.

Ερώτηση 6
Γιατί με τις κυψέλες ΑΝΠΑ που έχουν την δυνατότητα να χωριστούν σε δυο ή τρεις θαλάμους συλλέγουμε ευκολότερα ΒΠ και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα?
Απάντηση
Διότι έχουμε την ευχέρεια να έχουμε στην έντονη ανθοφορία και γέννα ένα βασιλευόμενο θάλαμο και δυο ορφανούς και στην μικρότερη ανθοφορία και γέννα δύο βασιλευομένους και έναν ορφανό θάλαμο (βλ. σχήμα 3α,3β). Επειδή οι μέλισσες όλων των θαλάμων επικοινωνούν μεταξύ τους έχουμε ΒΚ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ από επιλεγμένες βασίλισσες, μεγάλο πλεονέκτημα και περισσότερο ΒΠ αφού οι μέλισσες δυο βασιλευομένων μελισσιών φροντίζουν τα κελιά ενός μόνο ορφανού θαλάμου.

Ερώτηση 7
Τι είναι οι ΟΚΕ και πώς λειτουργούν?
Απάντηση
Έστω ότι εκμεταλλεύεται κάποιος 20 μελίσσια. Θα πρέπει να τα έχει σε ένα μελισσοκομείο, απαγορευμένης της διασποράς τους σε περισσότερα μελισσοκομεία λόγω του χρονοκόστους των επισκέψεων και του κόστους καυσίμων. Εάν η τοποθεσία που έχει τα μελίσσια του δεν απέδωσε συλλογή, ή πήρε φωτιά, ή τα λεηλάτησαν οι σφήκες ή οι κιούρκοι ή του τα έκλεψαν, δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν πολύ συχνά, αυτός ο μελισσοκόμος θα απογοητευτεί, θα ζημιωθεί ή θα πάθει οικονομική καταστροφή εάν αυτά τα μελίσσια ήταν η περιουσία του. Εάν επίσης είναι λεπτεπίλεπτη γυναίκα, ή μεγάλης ηλικίας, ή δεν διαθέτει κατάλληλο μεταφορικό μέσο και ελεύθερο αναγκαίο χρόνο, η μελισσοκομική προσπάθεια του είναι απαγορευτική ή μονίμως οικονομικά παθητική.
Τα ανωτέρω θα συμβούν και εάν δεν διαθέτει τις απαραίτητες μελισσοκομικές γνώσεις χειρισμών, τροφοδοτήσεων, θεραπειών, τοποθεσιών ανθοφορίας της χλωρίδας και εποχών μελιτοεκκρίσεων της. Εάν ακόμα δεν έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις ή σχέσεις συνεργασίας ή έστω ανταλλαγής πληροφοριών με άλλους υπεύθυνους μελισσοκόμους. Συνήθως οι νεοεισερχόμενοι δεν έχουν στην διάθεση τους τον αναγκαίο εξοπλισμό μιας οργανωμένης μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και το αναγκαίο κεφάλαιο διαχείρισης και επέκτασης.
Εάν όμως συνενώσουν τα μελίσσια τους σε μια κοινή εκμετάλλευση 2-3-5 μελισσοκόμοι, τότε αυξάνεται ο αριθμός των μελισσιών όποτε υπάρχει η δυνατότητα ή ακόμα και επιβάλλεται να δημιουργήσουν περισσότερα μελισσοκομεία σε διαφορετικές περιοχές. Σε αυτήν την περίπτωση υποπολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες μη συλλογής, πυρκαγιάς, κλοπής κλπ, διότι δεν είναι πιθανόν να συμβούν όλες οι αναποδιές σε όλα τα μελισσοκομεία τους ταυτόχρονα. Ακόμα και αν συμβεί κάτι δυσάρεστο σε ένα μελισσοκομείο της ΟΚΕ θα καλυφτεί η ζημιά από τα υπόλοιπα.
Επίσης υποπολλαπλασιάζεται ο χρόνος και οι ημέρες απασχόλησης των συμμετεχόντων στην ΟΚΕ διότι κατανέμεται μεταξύ τους ανάλογα με το ποιες ώρες ή ημέρες είναι διαθέσιμος ο καθένας και ποιες δεξιότητες ή γνώσεις έχει.
Αξιοποιούνται όλες οι γνώσεις, οι εμπειρίες, οι δεξιότητες, οι φιλικές διασυνδέσεις κλπ του καθενός μια που ο καθένας προσφέρει στην ΟΚΕ το κατά δύναμη. Ο πεπειραμένος ηλικιωμένος τις γνώσεις του, η λεπτεπίλεπτη γυναίκα, νέα ή ηλικιωμένη ή ο ανάπηρος την υπομονή και ελαφρότερη εργασία προετοιμασίας του μελισσοκομικού εξοπλισμού, την παραγωγή ΒΠ, την παρασκευή προϊόντων με συμμετοχή προϊόντων κυψέλης και τέλος στις πωλήσεις όλης της γραμμής παραγωγής της ΟΚΕ. Ακόμα και η πιο μικρή οικονομική συνεισφορά του καθενός η οποία θα έμενε αναξιοποίητη λόγω ανεπάρκειας της σε μια μικρή ατομική προσπάθεια, τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί γινόμενη επαρκής με την συνένωση της με τις εισφορές των υπολοίπων. Εδώ δεν ισχύει η λαϊκή ρήση “μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα” αλλά το υπό των προγόνων μας λεχθέν “εν τη ένωση η δύναμη” γνωστού ότι η επιτυχία δεν οφείλεται στην τύχη αλλά είναι κατά 2% έμπνευση και κατά 98% αποτέλεσμα σωστής – έξυπνης επιλογής η οποία υλοποιείται με μεγάλο χρονοκόστος και οικονομικό κόστος που στην περίπτωση της ΟΚΕ επιμερίζεται στους συμμέτοχους.
Συνοπτικά:
 1.  1. Υποπολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ζημιάς ή μη επίτευξης κέρδους.
 2.  2. Πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα – δυνατότητα επιτυχίας και επιτεύξεως κέρδους.
 3.  3. Αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος, η δυνατότητα και ικανότητα προσφοράς εργασίας όλων των συμμετεχόντων.
 4.  4. Ελαχιστοποιείται ο χρόνος απασχόλησης και συνεισφοράς κεφαλαίου του καθενός.
 5.  5. Εξασφαλίζεται η δυνατότητα εντάξεως τους σε σχέδια βελτίωσης και συμμετοχής σε μελισσοκομικές επιδοτήσεις του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί ως ΟΚΕ.
 6.  6. Μια σωρεία πλεονεκτημάτων για τα οποία χρειάζεται πολύς χρόνος απαρίθμησης, επεξήγησης και κατανόησης τους.

Ερώτηση 8
Εάν δεν έχουμε πολλά και δυνατά μελίσσια έχουμε την δυνατότητα να συγκροτήσουμε πολυδύναμα συλλεκτικά μελίσσια?
Απάντηση
Ναι, με εξοπλισμό και μεθοδολογία ΑΝΠΑ που μας επιτρέπουν να συγκροτήσουμε μονάδες συνεργασίας παραφυάδων σε συνδυασμό με την μέθοδο «μπαλαντέρ». Με 6 πενταράκια μελίσσια – παραφυάδες – μπορούμε να συγκροτήσουμε συλλεκτικό μελίσσι συνεργαζόμενων μικρών μελισσιών (βλ. σχήμα 4).


Σχήμα 4

Ερώτηση 9 
Γιατί με την μέθοδο σας κερδίζουμε χρόνο από τον έλεγχο σμηνουργίας?
Απάντηση
Διότι δεν χρειάζεται έλεγχος για εντοπισμό και καταστροφή ή αξιοποίηση ΒΚ. Διότι με την αφαίρεση γόνου ή μελισσών από τα δυνατά μελίσσια τους δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι σμηνούργησαν. Επιπροσθέτως τα διατηρούμε μόνιμα σε μια δυναμικότητα 90-95% εκμεταλλευόμενοι  την κληρονομική τους τάση να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Είναι μια μέθοδος που εξαναγκάζει την βασίλισσα διά των τροφών της μελισσών να διατηρεί για μεγαλύτερο χρόνο την αυξημένη γέννα της συντελώντας ώστε να συμπέσει το μελίσσι να είναι δυνατό στην εποχή της συλλέξιμης ανθοφορίας, χωρίς σμηνουργίες και περιττούς ελέγχους.

Ερώτηση 10
Γιατί δεν επέτυχε η προσπάθεια σας για συλλογή δηλητηρίου?
Απάντηση
Διότι:
1ον Παρά το γεγονός ότι η συσκευή είναι πρότυπη, υπάρχει μεγάλη απώλεια μελισσών από το στρες που τους δημιουργούν τα ηλεκτροφόρα σύρματα από τα οποία εξαναγκάζονται να περάσουν για την έξοδο ή είσοδο τους ώστε να αφήσουν το δηλητήριο τους.
2ον Εκνευρίζονται και κεντρίζουν σε μεγάλη απόσταση από το μελισσοκομείο. Όποτε, μαντριά, σπίτια, δρόμοι, ζώα κλπ δεν πρέπει να υπάρχουν σε μια απόσταση 300 – 500 μέτρων περιφερειακά του μελισσοκομείου
3ον Όπως και για την συλλογή γύρης πρέπει να τοποθετηθούν συσκευές, στην προκειμένη περίπτωση ηλεκτροδοτούμενες από αυτοκίνητο ή μπαταρίες σε ολόκληρο το μελισσοκομείο και
4ον Δεν υπάρχει ή δεν υπήρχε προ εικοσαετίας φορέας αξιοποίησης και αγοράς του δηλητηρίου στην Ελλάδα.

Ερώτηση 11 
Πώς συντελούν οι ΕΜ (ενεργοί μικροοργανισμοί) στην πρόληψη ή θεραπεία της νοσεμίασης, των σηψιγονιών και της ασκοσφαίρωσης?
Απάντηση
Οι ΕΜ αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος αναστέλλοντας την δράση των επιβλαβών μικροοργανισμών όχι μόνο στις μέλισσες αλλά ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα έντομα, ζώα ή τον άνθρωπο, όπως μπορείτε να πληροφορηθείτε από την σχετική αρθρογραφία και βιβλιογραφία. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικές από τις ευεργετικές χρήσεις και επιδράσεις τους που αποδεικνύουν την πραγματική ολιστική θεραπεία.
 1.  1. Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε προληπτικά όπως ευαγγελίζονται οι εφευρέτες τους:
α) ψεκάζοντας την περιοχή περιμετρικά από τις κυψέλες καθώς και την είσοδο – έξοδο των μελισσών για την απολύμανση του περιβάλλοντος χώρου
β) ψεκάζοντας με συσκευή νέφους τις μέλισσες που σκεπάζουν τα πλαίσια όταν για οποιοδήποτε λόγο ανοίγουμε τα μελίσσια μας.
γ) μπορούμε να τοποθετήσουμε ΕΜ σε πιατάκια νερού εντός της κυψέλης το καλοκαίρι ή σε ζεόλιθους (κλινοπτιλόλιθους) (υπό ερευνα) 
δ) να τους ενσωματώσουμε στο σιρόπι, στο ζαχαροζύμαρο κλπ.
ε) στο νερό εξωτερικής υδροδότησης των μελισσιών μας.
2. Ενισχύουν:
α) τις μέλισσες να αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να επιζούν τον χειμώνα ή στις ασταθείς θερμοκρασίες της άνοιξης ακόμα και πολύ μικρά σε πληθυσμό μελίσσια ή παραφυάδες.
β) την ζωτικότητα των μελισσών συντελώντας στην αύξηση της γέννας και την μεγιστοποίηση του πληθυσμού.
 1.  3. Στην Γερμανία και αλλού οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία των ΕΜ για προληπτικούς λόγους με άριστα αποτελέσματα λόγω της δημιουργίας αντιοξείδωσης, στην διάρροια, νοσεμίαση, ασκοσφαίρωση και σηψιγονίες και διατηρούν τα μελίσσια τους υγιή παρά την γειτνίαση τους με άρρωστα μελίσσια από τις πιο πάνω αναφερόμενες ασθένειες (βλ. ΕΜ journal 4 Μαΐου 2004 στην γερμανική γλώσσα).

Ερώτηση 12
Αναφέρατε στην εισήγηση σας πως την μελισσοκομία μπορούμε να την διαχωρίσουμε στην παραδοσιακή, στην σύγχρονη ή συμβατική και στην αειφορική. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες?
Απάντηση
Όλες οι δουλειές έχουν τα μυστικά τους. Το ίδιο ισχύει και για την μελισσοκομία. Οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι απειλούσαν να σκοτώσουν τους πρωτεργάτες της ελληνικής μελισσοκομικής βιβλιογραφίας όπως τους αειμνήστους κκ Τριβιζά, Νικολαΐδη, Δερματόπουλο, Ξυδιά κλπ διότι με τα βιβλία τους διέδιδαν να μυστικά της μελισσοκομίας και θα πλήθαιναν οι μοντέρνοι μελισσοκόμοι (βλ. ευρωπαϊκές κυψέλες κλπ). Εμείς θα σας αποκαλύψουμε όσα γνωρίζουμε, σαν μια μελισσοκομική διαθήκη μας, πέραν των γνώσεων της ιστορικής – συμβατικής μελισσοκομίας που μπορείτε άνετα να αντλήσετε από την πληθωρική υπάρχουσα αρθρογραφία, βιβλιογραφία και διαδίκτυο, για να τα μεταδώσετε στους γνωστούς και φίλους σας που θα θελήσουν να υπηρετήσουν, επ ωφελεία τους το ευγενέστερο και ωφελιμότερο δημιούργημα του θεού, την μέλισσα. Αυτούς τους “απλήρωτους εργάτες”, ακόμα στην Ελλάδα, των αγροτών ή του φυσικού περιβάλλοντος που δουλεύουν ακούραστα για να επικονιάσουν την εναπομείνασα χλωρίδα αυξάνοντας την καρπόδεση της και όχι μόνο. 
Αλλά αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε μια συνεδριακή μελισσοκομική έκθεση  - συνάντηση. Σας δίνεται όμως η ευκαιρία να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου ή να συνεργαστείτε με τον συνεταιρισμό «Ο ΑΙΑΣ» και τις ΟΚΕ και να συμμετάσχετε σε ΔΩΡΕΑΝ θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Επίσης με τους συνεργάτες μου ετοιμάζω ένα μελισσοκομικό εγκόλπιο όπου θα υπάρχει σχεδόν το σύνολο της υπάρχουσας αρθρογραφίας μου και όλες οι αποκτηθείσες, εν τω μεταξύ γνώσεις μου θεωρητικές και πρακτικές  στην μακροχρόνια ενασχόληση μου με την ερευνητική μελισσοκομία όπου κατόρθωσα να αντικαταστήσω το κόστος της ενφάρμακου μελισσοθεραπείας και ασυστόλου ζαχαροτροφοδοσίας με γνώση, εργασία και μεράκι. Ακόμα και σήμερα τα οργανωμένα – κακώς εννοούμενα – συμφέροντα προβάλουν ασήμαντες ή επιζήμιες για την μελισσοκομία υποδείξεις και αγνοούν να προβάλλουν ή καταπολεμούν αρχηγικές τεχνολογίες και μεθοδους εκμεταλευσης.

Ερώτηση 13
Γνωρίζω ότι προ δεκαετίας και πλέον είχατε ξεκινήσει μια έρευνα θεραπείας της βαρρόα με την ενσωμάτωση στο σιρόπι και το ζαχαροζύμαρο κάποια οξείδια. Σήμερα μας μιλήσατε μόνο για την χρήση των ΕΜ. Τι έγινε με τα οξείδια?


Απάντηση
Πράγματι υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα θεραπείας αλλά όταν είχα ξεκινήσει την έρευνα για αυτήν, δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου καταλοίπων στα προϊόντα κυψέλης και την σταμάτησα. Τώρα όμως τα πανεπιστήμια και άλλα εργαστήρια έχουν τον εξοπλισμό και το επιστημονικό προσωπικό για τέτοιους ελέγχους. Το συζητώ με κάποιους νεαρότερους συνεργάτες μου να ξεκινήσουν μια τέτοια έρευνα με την δική μου καθοδήγηση μια και εγώ έπιασα τις οκτώ δεκαετίες σε αυτήν την γη. Όταν υπάρξουν αδιάβλητα και ασφαλή αποτελέσματα, οι συνεργάτες μου και εγώ θα σας δώσουμε τις υπάρχουσες πληροφορίες. Ήδη βρίσκεται σε πρακτική εφαρμογή η χρήση ΕΜ, κεραμικών και ζεόλιθων.

Ερώτηση 14
Στην εισήγηση σας λέτε ότι και οι μελισσοκόμοι που διαθέτουν εξοπλισμό της συμβατικής – ιστορικής μελισσοκομίας δηλαδή κυψέλες standard που συνήθως για ευκολία των κατασκευαστών έχουν σταθερές βάσεις, μπορούν πολύ εύκολα, με λίγο κόπο και έξοδα να βελτιωθούν ώστε να γίνουν κατάλληλες για άσκηση αφαρμάκου αειφόρου μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα βελτίωσης?
Απάντηση
Θα πρέπει να αποκολληθεί η σταθερή βάση και να τοποθετηθεί μια κινητή με σήτα. Την κινητή βάση μπορεί ο μελισσοκόμος να την προμηθευτεί έτοιμη από το εμπόριο ή να την κατασκευάσει ο ίδιος από την υπάρχουσα. Αν η υπάρχουσα βάση είναι από κόντρα πλακέ, αφαιρούμε το κεντρικό κομμάτι της αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκατοστών περίπου και το αντικαθιστούμε με μεταλλική σήτα (βλ. σχήμα 5). Αν όμως η βάση δεν είναι από κόντρα πλακέ αλλά από σανίδια θα πρέπει να τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος της ένα δοκαράκι αριστερά και άλλο ένα δεξιά, έτσι ώστε να συγκρατεί τα σανίδια της. Κατόπιν κόβουμε το κεντρικό κομμάτι της και τοποθετούμε την σήτα.

Σχήμα 5
Μετατροπή σταθερής βάσης σε βάση με σήτα για βελτίωση των παλιών σας εμβρυοθαλάμων. Η βάση με σήτα μειώνει τα ακάρεα βαρρόα, την υγρασία της κυψέλης κλπ.

Ερώτηση 15
Πως γίνεται η ίασης ή έστω η αναστολή επέκτασης των ασθενειών στα μελίσσια μας με την χρήση Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) και κεραμικών?
Απάντηση
Προτού απαντήσω στην ερώτηση σας επιτρέψτε μου να σας πω για άλλη μια φορά πως ότι ισχυρίζομαι και προτείνω – παρά το γεγονός ότι γεννήθηκα πλησίον του μαντείου των Δελφών – δεν το αποκτώ δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος όπως συμβαίνει σε μερικούς νεοφώτιστους, αλλά είναι αποτέλεσμα συνεχούς ενημέρωσης και μακροχρόνιας πρακτικής εφαρμογής των όσων πληροφοριών μου κρίνω σκόπιμο να επιβεβαιώσω τα θετικά τους αποτελέσματα. Έτσι συμβαίνει και με τους ΕΜ. Οι γνώσεις μου για την φυσική αυτοβελτίωση και ανελικτική πορεία των έμβιων όντων ξεκινούν από τους Ορφικούς (11.300 πΧ), συνεχίζει η άντληση τους από τους αρχαίους προγόνους μας και φτάνει ως σήμερα στους πολλούς ασιάτες σοφούς όπως ο δόκτορας ΤΕΡΟΥΟ ΧΙΓΚΑ (Terouo Higa) και τα τελευταία χρόνια από μερικούς πρωτοπόρους της φυσικής καλλιέργειας Έλληνες επιστήμονες που προτίμησαν να παραιτηθούν του πανεπιστημιακού τους θώκου και να ασχοληθούν με τις αρχηγικές μεθόδους, όπως ο εξαίρετος καθηγητής γεωπονίας ΑΠΘ Γεώργιος Α Δαουτόπουλος και πολλοί άλλοι.
Αν και έχει δοθεί απάντηση στα ερωτήματα ποικιλοτρόπως θα σας δώσω μια ακόμα απάντηση μια και η δράση των ΕΜ είναι ανεξάντλητη.
Η σοφία της φύσης δημιούργησε βιοποικιλότητα και την αρχή της επικράτησης για να επιτύχει την διαιώνιση και την ανελικτική πορεία του βιόκοσμου. Έτσι σε όλα τα έμβια όντα της χλωρίδας, της πανίδας και του περιβάλλοντος χώρου αυτών γενικώς, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών. Υπάρχουν οι αναβιωτικοί – ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, που ο διάσημος σοφός ιάπωνας καθηγητής ΤΕΡΟΥΟ ΧΙΓΚΑ ονόμασε, κατόπιν ειδικής μίξης και ζύμωσης, ενεργούς, υπάρχουν οι ανταγωνιστικοί αυτών, ή επιζήμιοι ή φθοροποιοί που τους ονόμασε εκφυλιστικούς και οι ουδέτεροι – “καιροσκόποι” που από την φύση τους υποτάσσονται στους πιο ισχυρούς. Σε αυτούς που κυριαρχούν στην πάλη μεταξύ των δυο πιο πάνω δηλαδή των αναβιωτικών και των εκφυλιστικών συμμορφούμενοι με τις ενέργειες του κυριάρχου είδους της ομάδας. Η κυρίαρχη ομάδα είναι εκείνη που προσδιορίζει εάν οι μικροοργανισμοί θα είναι αναγεννητικοί ή εκφυλιστικοί.
Όταν σε ένα περιβάλλον, όπως το σπίτι των μελισσών (η κυψέλη), υπάρχει πλειοψηφία ενεργών μικροοργανισμών, αυτοί κατανικούν – κυριαρχούν των εκφυλιστικών και τότε τους ακολουθούν και οι “καιροσκόποι” και επέρχεται η ίαση ή τουλάχιστον ο περιορισμός της κατάρρευσης του μελισσιού. Όταν πλειοψηφούν οι εκφυλιστικοί τότε επικρατούν των αναβιωτικών, γίνονται οι κυρίαρχοι και τους ακολουθούν και οι ουδέτεροι, οπότε επέρχεται η κατάρρευση και η απώλεια οποιουδήποτε ασθενούς. Εδώ υπεισέρχεται η δράση των ΕΜ οι οποίοι βοηθώντας στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος με υψηλά επίπεδα αντιοξείδωσης συντελούν ώστε τα αβγά των επιβλαβών μικροοργανισμών και εντόμων να μην εκκολάπτονται ποτέ ή να μην ωριμάζουν σε νύμφες (κάμπιες) ή οι υπάρχουσες νύμφες να μην προχωρούν ποτέ πέρα από το στάδιο της κάμπιας και ως εκ τούτου δεν ωριμάζουν ποτέ ώστε να έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα της διαιώνισης του είδους τους ή της μετάλλαξης τους, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις μέλισσες να προβούν σε αυτοκαθαρισμό και τελικώς στην αυτοΐαση. Με δυο λόγια οι ΕΜ δεν σκοτώνουν αλλά αφενός παρεμποδίζουν την συνέχιση πολλαπλασιασμού ή μετάλλαξης των επιβλαβών μικροοργανισμών  και εντόμων και αφετέρου ενισχύουν την εξάπλωση και πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών και εντόμων.
Ήδη οι ΕΜ έχουν εξαπλωθεί – χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στα αγροτικά επαγγέλματα αλλά και στην ιατρική όπου ισχυρίζονται πως οι ΕΜ έχουν καλύτερα αποτελέσματα από το επονομαζόμενο “ιερό ύδωρ” και άλλων ειδών νερού τα οποία πιστεύεται πως έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για το ανθρώπινο σώμα ως διαθέτοντα μια έντονη ικανότητα αντιοξείδωσης. Οι ομοιοπαθητικοί ιατροί όπως ο δρας Αντλγουαιντ του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος αποτελεί αυθεντία στον χώρο της ολιστικής ιατρικής ασπάζεται την δράση των ΕΜ για την θεραπεία του σώματος και του νου ως ένα άρρηκτο σύνολο. Επίσης πολλοί σοφοί του κόσμου ισχυρίζονται πως με την πραγματική τους ολιστική επέμβαση στην βελτίωση του περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος  επίλυσης των προβλημάτων του πλανήτη μας. Ο τίτλος του βιβλίου του εφευρέτη των ΕΜ, ΤΕΡΟΥΟ ΧΙΓΚΑ είναι: Μια επανάσταση που θα σώσει την γη και ο όρος της φυσικής καλλιέργειας “ΣΕΚΑΙ ΚΙΓΙΟΥΣΕΙ ΚΟ” (sekai kyusei kyo) σημαίνει “ Η σωτηρία του κόσμου”. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την 3η διεθνή διάσκεψη για την εξάπλωση των μεθόδων kyusei, υποστηρίζουν και συντελούν τα μέγιστα για την παγκόσμια εξάπλωση της χρήσης των ΕΜ. 
Συγκεντρωτικά:
Η δράση των ΕΜ βασίζεται σε δυο σημαντικές αρχές:
 •   Στην αρχή της επικράτησης
 •   Στην αρχή της ζύμωσης
Γενικά υπάρχουν τρία είδη μικροοργανισμών:
 1.  1. Οι αποσυνθετικοί – εκφυλιστικοί
 2.  2. Οι ουδέτεροι – καιροσκόποι
 3.  3. Οι συνθετικοί – αναζωογονητικοί 
Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αποτελούνται μόνο από συνθετικούς – αναζωογονητικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι συμβάλουν στην αναγέννηση. Οι ΕΜ έχουν την δύναμη να εμποδίσουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και την σήψη, να διατηρήσουν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργήσουν διάφορες ενεργές ουσίες. Η μεγαλύτερη δύναμη τους βρίσκεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εκπέμπουν αντιοξειδωτικά κύματα. Όχι μόνο παρεμποδίζουν τις βλαβερές επιδράσεις της οξείδωσης αλλά αντιστρέφουν ακόμη και μια οξείδωση που έχει ήδη ξεκινήσει ή πραγματοποιηθεί και αποκαθιστούν την αρχική κατάσταση (αποκατάσταση).
Ο αποσυνθετικός ή αποικοδομητικός τύπος των μικροοργανισμών συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα προς τον εποικοδομητικό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί παράγουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν την οξείδωση που δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες. 
Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα και ακολουθούν την ομάδα η οποία επικρατεί. Όταν λοιπόν επικρατούν οι αποσυνθετικοί μικροοργανισμοί, οι ουδέτεροι τους ακολουθούν και έτσι προκύπτει ένα κλίμα στο οποίο κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός. Όταν επικρατούν οι εποικοδομητικοί, οι ουδέτεροι τους ακολουθούν και προκύπτει ένα κλίμα στο οποίο επικρατεί η ανάπτυξη και η αναγέννηση.
Στην σημερινή μελισσοκομία δημιουργείται λόγω της υπερβολικής χρήσης χημικών παρασκευασμάτων ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αποικοδομητικοί μικροοργανισμοί και έτσι δημιουργούνται οι διάφορες ασθένειες τους. 
Η μέθοδος μας με την χρήση ΕΜ – κεραμικών και ζεόλιθου (κλινοπτιλόλιθος) χαρακτηρίζεται ως άκρως φιλοπεριβαλλοντολογική αφού αφενός η χρήση επιβλαβών για τον χρήστη και το περιβάλλον μελισσοπροστατευτικών φαρμάκων αποφεύγεται και αφετέρου η χρήση των ΕΜ – κεραμικών και ζεόλιθων βελτιώνει το περιβάλλον και την υγεία του χρήστη. Σε συνδυασμό με τον αυθεντικό εξοπλισμό ΑΝΠΑ και τις αρχηγικές μεθοδους μας εκμεταλευσης των μελισσοκομείων μας εχουμε σαν αποτέλεσμα αρκετά μεγάλη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σημαντικά μικρότερο κόστος (εργατικό και οικονομικό) έναντι μιας αντίστοιχης συμβατικής μελισσοκομικής εκμετάλλευσης και όλα αυτά με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και στα συμφέροντα των καταναλωτών.
Η σύγχρονη μελισσοκομία αρμόζει σε έναν μελισσοκόμο – επιχειρηματία με όραμα, γνώση, διάθεση και πολλαπλές ικανότητες. Και οι αρχηγικές εφαρμογές ΑΝΠΑ είναι οι μόνες κατά ώρας τεχνικές για τους μελισσοκόμους του μέλλοντος.

Ερώτηση 16
Στην ομιλία σας μιλάτε για ψεκασμό του περιβάλλοντα χώρου του μελισσοκομείου, εξωτερικά και εσωτερικά των κυψελών και των πλαισίων. Μπορείτε να μας δώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς γίνονται?
Απάντηση
Γενικώς οι ψεκασμοί εδάφους, κυψελών και πλαισίων πρέπει να γίνονται με καθαρούς ψεκαστήρες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για ζιζανιοκτονία ή χημική καταπολέμηση. Διαφορετικά θα πρέπει να προηγηθεί πολύ καλός καθαρισμός με άφθονο νερό και στην συνέχεια πλύσιμο με διάλυμα 2% ζεόλιθου. Επίσης το νερό δεν πρέπει να είναι από το δίκτυο ύδρευσης γιατί αυτό περιέχει χλώριο. Εάν δεν διαθέτετε νερό βροχής ή πηγής και χρησιμοποιείτε νερό από το δίκτυο θα πρέπει να το αφήσετε δύο ημέρες σε ανοικτά δοχεία για να φύγει το χλώριο ή να ρίξετε στα δοχεία νερού κρυστάλλους κεραμικών 1/1000. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλη πίεση για να μην έχουμε ζημιές στους μικροοργανισμούς των ΕΜ.
Μια ιδεώδη συσκευή – ψεκαστήρα που δημιουργεί σύννεφο όλα τα υγρά. Μόνο ΕΜ για όσους εφαρμόζουν αφάρμακο ολιστική θεραπεία στα μελίσσια τους ή σε μείγμα ΕΜ με διάφορα εγκεκριμένα φάρμακα σε υγρή μορφή βρήκα στην anel του Λευτέρη Παντελάκη. Ίσως να την έχουν και άλλοι πωλητές μελισσοκομικών ειδών.
Παρατήρηση 1η. Η παρατεταμένη χρήση ΕΜ δεν προκαλεί εθισμό ούτε φαινόμενο αντοχής. Απεναντίας σε μια μακροχρόνια χρήση τους μπορούμε να μειώσουμε τις εφαρμοζόμενες ποσότητες γιατί η δράση των ΕΜ είναι προσθετική. 
Παρατήρηση 2η. Κατά τους ψεκασμούς δεν χρειάζεται καμία απολύτως προφύλαξη γιατί το υλικό όχι μόνο είναι αβλαβές αλλά είναι ωφέλιμο και για το ανθρώπινο σώμα. Για αυτό οι ΕΜ έχουν ονομαστεί ως “οι απλήρωτοι γιατροί και φαρμακοποιοί” των αγροτικών επαγγελμάτων και των αγροτών.

Ερώτηση 17
Σε πολλά μελισσοκομικά βιβλία βλέπουμε το λεγόμενο “βαρέλι των ελαχίστων αποδόσεων”:
 •   Στην ανάπτυξη του μελισσιού
 •   Στην υγεία του μελισσιού
 •   Στα συλλεγόμενα ή παραγόμενα προϊόντα του μελισσιού
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει?
Απάντηση
Σε κάθε περίπτωση από τις ανωτέρω τρεις συμμετέχουν πολλοί παράγοντες για ένα επιτυχές ή ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Ο κάθε συνεισφέρων παράγων αντιστοιχεί σε μια σανίδα (δούγα) του βαρελιού. Η χαμηλότερη σανίδα καθορίζει το ύψος του θετικού αποτελέσματος. (βλ. σχήμα 6)


Σχήμα 6Ερώτηση 18
Πώς θεραπεύεται η τραχειακή χωρίς φάρμακα?
Απάντηση
Η θεραπεία της τραχειακής συνιστάται στην γνώση της ασθένειας. Μια γενική αρχή που ισχύει για όλες τις ασθένειες είναι ο μελισσοκόμος να επέμβει στην διάρθρωση του γόνου και των μελισσών νεαρές – ηλικιωμένες. Γνωρίζοντας πως τα παράσιτα της τραχειακής ακαρίασης εξαπλώνονται ευκολότερα στο μελίσσι όταν ο εκτρεφόμενος γόνος είναι λίγος συγκριτικά με μεγάλο πλήθος ηλικιωμένων μελισσών (φθινόπωρο – άνοιξη). Ο έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί επεμβαίνοντας να αλλάξει αυτήν την σχέση ώστε να μειώσει σε τέτοιο βαθμό την εξάπλωση της ασθένειας δίνοντας την δυνατότητα στο μελίσσι να αυτοΐαθεί χωρίς φάρμακα. Η δράση των ΕΜ – κεραμικών και ζεόλιθου συντελούν επικουρικώς με πολλαπλούς τρόπους, όπως αναφέρουμε σε άλλες ερωτήσεις σας. Η αποφυγή λεηλασιών, η γειτνίαση με άρρωστα μελίσσια, ο έλεγχος αγοράς νέων μελισσιών ή βασιλισσών που μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια συντελούν επίσης θετικά. Η γενετική βελτίωση επίσης. Μια άλλη βιοτεχνική μέθοδος είναι η απομάκρυνση του γόνου και η εκκόλαψη του στον περίφημο θερμοθάλαμο του εξαίρετου καθηγητή Μιχάλη Υφαντίδη. Οι εκκολαπτόμενες, από αυτόν, μέλισσες δεν παρασιτούνται (όπως ισχυρίζομαι ο θερμοθάλαμος είναι πολλαπλών χρήσεων).
Ένας άλλος τρόπος είναι να μεταφέρουμε τον γόνο από μελίσσι σε μελίσσι ώστε σταδιακά να θεραπευτούν όλα τα μελίσσια. Αυτή η μέθοδος είναι χρονοβόρος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μελισσοκόμους των σεμιναρίων που τους συμβουλεύουν να ξεκινήσουν με 3 – 4 άρρωστες (φθηνές) παραφυαδούλες, να ταλαιπωρηθούν 3 – 4 χρόνια και να αποχωρήσουν ζημιωμένοι και απογοητευμένοι (το 99% εξ αυτών).

Ερώτηση 19
Για την βαρρόα και την νοζεμίαση έχετε να προσθέσετε κάτι?
Απάντηση
Η βαρρόα και η νοζεμίαση είναι δυο βασικές αρρώστιες από τις οποίες χάνονται χιλιάδες μελίσσια κάθε χρόνο παγκοσμίως και για τις οποίες αξίζει τον κόπο να γράψουμε ένα ξεχωριστό κείμενο μια και ο χρόνος ενός συνεδρίου δεν μας παρέχει τέτοιες ανέσεις.
Για αυτές τις ασθένειες επιβάλλεται ο κάθε μελισσοκόμος να γίνει ειδήμων και να αγωνίζεται πεισματικά και μεθοδικά για την όσο το δυνατόν μικρότερη ύπαρξη στα μελίσσια του μια και στο να την αποφύγει εντελώς μάλλον είναι αδύνατον λόγω της μελισσοπυκνότητας  και άλλων παραγόντων. Εμείς με τις μεθόδους εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούμε έχουμε τόσο θετικά αποτελέσματα που πολλές φορές για πολλούς δεν γίνονται πιστευτά.

Εάν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον μαθητή και συνεργάτη μου κ Γιώργο Τσαλατσάνη που φιλοδοξεί να γίνει ο «Πλάτωνας» μου στην αφάρμακο αειφόρο μελισσοκομία που ασκώ διδάσκοντας την και που δακτυλογράφησε την εισήγηση μου και σχεδίασε τα απαραίτητα σκίτσα. 
Ευχαριστώ που με ακούσατε.

Η παρούσα ομιλία είναι ελεύθερη για μερική ή ολική αναπαραγωγή – χρήση με την προϋπόθεση αναφοράς του εισηγητού και του τίτλου της. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχών αυστηρό – τεκμηριωμένο σχολιασμό, παρατηρήσεις ή περαιτέρω συμπληρωματικές επεξηγήσεις ή διευκρινήσεις των προτεινόμενων στο e-mail μας aiasbee@gmail.com ή στα τηλέφωνα μας 2104671450-1, 6986610223, 6979894070.