Εμφανιζόμενη ανάρτηση

majuni

Το majuni είναι ένα προβιοτικό ποτό 100% βιολογικό που προέρχεται απο τη ζύμωση βοτάνων με μέλι, sango coral και προβιοτική καλλιέργεια Ε...

Η ενεργοποίηση του ΕΜ

ΕΜ1


ΕΜ1 είναι η κατοχυρωμένη ονομασία του "προϊόντος" (οι μικροοργανισμοί σε αδρανή κατάσταση), με την οποία κυκλοφορεί επίσημα σαν προϊόν ανα το παγκόσμιο. (visit: emrojapan/EM1®)

Η υγρή υφή του αποτελείται από νερό και μελάσα ζαχαροκάλαμου.
Το ΕΜ1 για να χρησιμοποιηθεί πρέπει οι μικροοργανισμοί να ενεργοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν, κάτι που γίνεται με απλό τρόπο. 
1 λίτρο ΕΜ1μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 20 λίτρα ενεργοποιημένο ΕΜ1 (ΕΜ activated) ή και περισσότερο.

         Σημαντικές σημείωσεις:

Ο μοναδικός υπεύθυνος για την επιτυχή έκβαση της ενεργοποίησης και την τελική ποιότητα του, δεν είναι κανείς άλλος εκτός από το άτομο που προβαίνει στην ενεργοποίηση.
 Συνεπώς, ο κάθε χρήστης του, είναι ο καθ’ ην υπεύθυνος εις ότι αφορά και την χρήση του.

Εμείς και οι επίσημοι συνεργάτες μας ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, έχουμε το δικαίωμα να παρέχουμε την υπηρεσία να ενεργοποιούμε και να το προσφέρουμε έτοιμο προς χρήση σε όποιον επιθυμεί και εγγυόμαστε με αμέριστη υπευθυνότητα την άριστη ποιότητα του.

Ενεργοποίηση – Πολλαπλασιασμός

Το ξύπνημα και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών, γίνεται μέσα σε πλαστικά δοχεία, σε αναερόβιο και σταθερά ζεστό περιβάλλον (25° - 40°) και χρειάζεται περίπου μία βδομάδα να ολοκληρωθεί.
Μαζί μ’ αυτούς στο δοχείο μπαίνουν μελάσα ζαχαροκάλαμου, η οποία θα αποτελέσει την τροφή τους και νερό.

Προσθέτοντας λίγο φυσικό θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι, αυτό θα εμπλουτίσει με επιπλέον ιχνοστοιχεία την σύνθεσή τους και θα τους διατηρήσει σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.

Οι αναλογίες EM1, μελάσας και νερού, σε σχέση με τον όγκο του δοχείου, είναι:

ΕΜ1: 5%
 
Μελάσα: 5%                                                                          

Νερό: 90%

Για παράδειγμα, για την ενεργοποίηση δέκα λίτρων ΕΜ1, θα χρησιμοποιήσουμε τον ειδικό ενεργοποιητή χωρητικότητας 10L, μέσα στον οποίο θα αναμιχθούν..

500ml EM1,

500ml μελάσα

9 λίτρα νερό

1-2 κουταλάκια τσαγιού φυσικό αλάτι

Η ποιότητα του νερού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει αντίκτυπο στην λειτουργικότητα τους, όπως φυσικά και σε οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό.

Συνίσταται να χρησιμοποιούμε νερό απαλλαγμένο από χλώριο, πέτρα κλπ, επεξεργασμένο με ΕΜ κεραμικά, καθώς επίσης να υπάρχουν κεραμικά και μέσα στο δοχείο κατά την διάρκεια της ζύμωσης.
 
Με το πέρας της ζύμωσης, ελέγχουμε τους ενεργοποιημένο πλέον ΕΜ1®, το οποίο θα πρέπει να έχει βαθμό οξύτητας (pH – πεχά), μεταξύ 3,0 - 4,0.

Αυτό το ελέγχουμε εύκολα με ειδικούς δείχτες μέτρησης pH.

Επίσης η μυρωδιά τους είναι μια ένδειξη της επιτυχούς ενεργοποίησης.

Μετά το πέρας της ζύμωσης, ο ενεργοποιητής θα πρέπει να καθαρίζεται καλά και καλό είναι να αποστειρώνεται κάθε τόσο (2-3 μήνες).

Αυτοσχέδιοι ενεργοποιητές

Εκτός από τους ειδικούς ενεργοποιητές, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο απλό πλαστικό δοχείο, θα πρέπει όμως να φροντίσει ούτως ώστε οι συνθήκες να είναι οι ιδανικές που απαιτούνται για το ξύπνημα και τον πολλαπλασιασμό τους, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα του ΕΜa.

Γι αυτό, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κάποιο γυάλινο βραστήρα από αυτούς που χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία και να τον ενσωματώσει στο δοχείο ή απλώς να τυλίξει το δοχείο με μια κουβέρτα.

Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί κουβέρτα, η ενεργοποίηση θα ξεκινήσει μετά από 24 – 48 ώρες, αναλόγως και της εποχής, ενώ για να ολοκληρωθεί ο πολλαπλασιασμός, μπορεί να πάρει μέχρι και 2 βδομάδες ή και περισσότερο.

Άλλα μειονεκτήματα της χρήσης αυτοσχέδιων ενεργοποιητών, είναι..

  • θα πρέπει το δοχείο να εξαερίζεται τακτικά (2 – 3 φορές την ημέρα)
  • θα υπάρχει δυσκολία κατά την εμφιάλωση αν πρόκειται για μεγάλο δοχείο
  • θα υπάρχει το ενδεχόμενο η ποιότητα του ΕΜa να μην είναι η ιδανική ενώ μπορεί και να μην πετύχει καθόλου
  • επίσης μπορεί να υπάρχει και κάποια δυσκολία στον καθαρισμό του δοχείο
      Χρήσιμες συμβουλές
  • Η πλέον ωφέλιμη περίοδος για να χρησιμοποιηθεί το ενεργοποιημένο ΕΜ, είναι η πρώτη βδομάδα.
      Όσο πιο “φρέσκιοι” είναι, τόσο πιο “νεαροί” και δραστήριοι είναι και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικοί. Μπορεί όμως       να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό, εφόσον διατηρηθούν σε μπουκάλια αεροστεγώς σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.
  • Αφού σιγουρευτούμε πως η ζύμωση έχει τελειώσει, καλό είναι να σβήνουμε τον ενεργοποιητή και να αφήνουμε να κρυώσει προτού γίνει η εμφιάλωση.

  • Ανάλογα με το μέγεθος της χρήσης που κάνει κάποιος, η εμφιάλωση καλύτερα να γίνεται σε όσο το δυνατόν μικρότερα μπουκάλια για να παραμένουν σε αεροστεγείς συνθήκες για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να καταναλωθούν.